Tussen kunst en kitsch

Het Groninger Museum opent zijn deuren voor Tussen Kunst en Kitsch

NPO 1 - maandag 17 april om 21:25

© AVROTROS
De moderne architectuur van het Groninger Museum waarin deze aflevering van Tussen Kunst en Kitsch plaatsvindt, staat in groot contrast met de meegebrachte voorwerpen. De oude Drentse bijl die Karl Stimm taxeert is door de eigenaar zelf opgegraven.

De deelnemers die in deze Tussen Kunst en Kitsch hun voorwerp laten taxeren, zijn te gast in het Groninger Museum. Dat is al een uitje op zich. Het museum ontving in 1987 een grote schenking waardoor een nieuw gebouw kon worden neergezet. Het unieke ontwerp is een sterk staaltje postmodernistische architectuur.

Tussen Kunst en Kitsch

Een groot contrast met de voorwerpen van deze aflevering, zoals de oude Drentse bijl, die de eigenaar zelf heeft opgegraven. Karl Stimm, onder andere specialist in vroegchristelijke oude kunst, taxeert hem.

Ook bijzonder is de culpepermicroscoop die Frits Kats onder ogen krijgt. De Britse instrumentmaker Edmund Culpeper produceerde ze tussen 1725 en 1730. Vanwege hun populariteit in de achttiende eeuw zijn veel van zijn microscopen bewaard gebleven.

Meer over