Tussen kunst en kitsch

Taxateur Jan Beekhuizen krijgt weer een pareltje onder ogen in Tussen Kunst en Kitsch

NPO 1 - maandag 24 april om 21:24

© Michiel Elsevier Stokmans
Het schilderij met zeegezicht dat in deze aflevering van Tussen Kunst en Kitsch wordt getaxeerd, is een erfstuk dat voor de Tweede Wereldoorlog al in bezit van de familie was. Het misstaat niet in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum waar deze aflevering is opgenomen.

Jan Beekhuizen is expert in Europese onedele metalen, beeldhouwwerk en volkskunst - met een grote voorliefde voor antiek tin - en al lange tijd verbonden aan het AVROTROS-programma Tussen Kunst en Kitsch. Regelmatig krijgt hij bijzondere Mariabeelden onder ogen, zo ook in deze aflevering. De beeltenis van Madonna en kind die hij nu mag taxeren is in zeldzaam goede staat. Hij vertelt hoe te zien is dat de sculptuur uit Antwerpen komt.

Tussen Kunst en Kitsch

In de uitzending worden ook twee schilderijen getaxeerd, waarvan een zeegezicht. Het is een erfstuk dat al van voor de oorlog in het familiebezit is van het jonge stel dat het nu tijd vond om het te laten taxeren. Het bijzondere schilderij misstaat zeker niet in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum vanwaaruit het programma deze keer wordt uitgezonden.

Meer over