Tussen kunst en kitsch

De ijslepel centraal in nieuwe aflevering Tussen Kunst & Kitsch

NPO 1 - maandag 1 mei om 21:24

© AVROTROS
Expert Emiel Aardewerk bekijkt in deze aflevering van Tussen Kunst en Kitsch een ijslepel uit 1760. In die tijd waren de winters nog streng en kon men in één dag over de Zuiderzee van Friesland naar Hoorn schaatsen. De ijslepel ging mee terug als souvenir.

Expert Emiel Aardewerk krijgt een ijslepel uit 1760 in handen die een deelnemer aan Tussen Kunst en Kitsch heeft geërfd van zijn Friese moeder. In die tijd waren de winters nog streng en kon men makkelijk in een dag over de Zuiderzee van Friesland naar Hoorn sleeën of schaatsen. Van deze tochten brachten mensen vaak souvenirs mee, zoals ijslepels. Meestal waren ze gegraveerd met een datum en tekst.

Wim Bouwman in Tussen Kunst en Kitsch

In Louwman Museum Den Haag taxeert Wim Bouwman een voorouderportret uit China. Voorouderverering is een belangrijk ritueel in China. De gedachte is dat als ouders sterven ze naar het hiernamaals gaan. Taxateur Willem de Winter buigt zich over een schilderij van kunstenaar Wim Oepts. Hij maakte schilderijen van zonovergoten en kleurrijke Franse landschappen.

Meer over