Tussen kunst en kitsch

Een bijzonder kinderboek onder de loep in herhaling Tussen Kunst & Kitsch

NPO 1 - dinsdag 4 juli om 20:33

© Flip Franssen
De eigenaar van kinderboek Een vruchtenmandje wil in deze herhaling van Tussen Kunst en Kitsch weten of hij een bijzonder exemplaar bezit. Het is de eerste druk uit 1927, met tekeningen van Nelly Bodenheim, een van Nederlands belangrijkste prentenboekillustratoren.

Deze Tussen Kunst en Kitsch verrast met een hele bijzondere uitgave van een kinderboek. Het is een eerste druk van Een vruchtenmandje uit 1927, geïllustreerd door Nelly Bodenheim met tekeningen van vermenselijkte vruchten. De eigenaar is benieuwd wat het boekje waard is. Logisch: Bodenheim is een van de eerste en belangrijkste prentenboekillustratoren van Nederland, zelfs kunstcritici waren te spreken over haar tekeningen.

Pieter Jorissen in Tussen Kunst en Kitsch

Pieter Jorissen taxeert verder een stilleven met bloemen in vaas. Dat is waarschijnlijk geen dertien-in-een-dozijn-schilderij; de vader van de huidige eigenaar had het doek twintig jaar in bezit en wist bijna zeker dat het een werk van de beroemde kunstenaar Jan Sluijters is. Jorissen vertelt of dat vermoeden klopt. (HH)

Meer over