TV monument

'Mopperkont' Maarten van Rossem in de spotlights in TV Monument

NPO 1 - zaterdag 8 oktober om 17:10

© Juliette Polak en Fleur Koning
Han Peekel kondigt zijn nieuwste TV Monument-gast aan als ‘de kroonprins van het chagrijn’. In 1989 maakte historicus en Amerika-kenner Maarten van Rossem zijn tv-debuut. Door de jaren heen gaf hij in vele programma’s zijn ongezouten mening.

Han Peekel kondigt zijn gast in TV Monument onder andere aan als ‘de kroonprins van het chagrijn’.

TV Monument

Maarten van Rossem mag dan zelf beweren niets met het medium televisie te hebben, toch is hij er inmiddels niet meer weg te denken. De afgelopen jaren schoof hij namelijk geregeld aan in tv-programma's om daar zijn ongezouten mening te verkondigen, in zijn standaardoutfit natuurlijk: een zwarte trui.

Maarten van Rossem

De historicus en voormalig hoogleraar is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Hij maakte in 1989 zijn tv-debuut in een middaguitzending van de NCRV over de inauguratie van president George H.W. Bush. Van Rossem herinnert zich dat de opnameleider tijdens de uitzending een bordje omhooghield met de tekst ‘niet zo cynisch’. Van Rossem heeft het naar eigen zeggen niet van een vreemde: zijn moeder was volgens hem een geboren ruziemaker.

Meer over