U-571

Claustrofobische zeeslag onder water

RTL 7 - woensdag 1 juli om 20:29

© https://www.rtlpresse.be
Een groep Amerikanen weet tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse duikboot U-571 binnen te dringen. Ze hopen daar een Enigma-codeermachine te bemachtigen.

Als een Duitse onderzeeboot een noodsignaal uitzendt, wordt dit door de Amerikanen opgevangen. Het is een unieke kans een U-boot in handen te krijgen.

U-571

De naar de Duitse duikboot genoemde film U-571 speelt zich onder de oppervlakte van het zeewater af. Het Duitse vaartuig was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een groot probleem voor de geallieerden.

Regelmatig brachten deze U-Boten (de U staat voor Unterwasser) Britse of Amerikaanse schepen tot zinken. Bovendien had iedere U-Boot een geavanceerde Enigma codeermachine aan boord.  

Als de U-571 een noodsignaal uitzendt, grijpen de Amerikanen hun kans. Ze sturen een duikboot die eruitziet als een Duitse U-Boot, met Amerikaanse crew aan boord.

Doel: de codeermachine veroveren, het vijandelijke vaartuig vernietigen en ongezien verdwijnen. Het loopt even anders en uiteindelijk moeten de geallieerden proberen om de Duitse onderzeeër – tussen de vijandelijke troepen door – in veilige haven te loodsen.

Clautrofobisch

Das Boot, The Hunt for Red October, Crimson Tide. Over onderzeeërs en duikboten zijn al heel wat spannende films gemaakt. En dus ook U-571.

Niet zo vreemd, want zo’n beperkte ruimte waar de hoofdrolspelers niet in of uit kunnen is een perfecte setting voor een beklemmend, claustrofobisch sfeertje.

Meer over