UEFA Champions League-play-offs: Molde FK - Galatasaray

Molde FC en Galatasaray zetten hun beste beentje voor in de groepsfase van de Champions League

RTL 7 - woensdag 23 augustus om 20:53

© EPA/STRINGER
Naast de sportieve eer is plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League ook een financiële knaller. Als het lukt om de groepsfase te bereiken ontvangen de ploegen een startpremie van 15,6 miljoen euro.

De Noorse voetbalclub Molde FC en het Turkse Galatasaray strijden vanavond tegen elkaar. Dit doen ze uiteraard vooral om een plek in de de groepsfase van de Champions League, maar er zou zomaar nog eens een reden achter kunnen zitten. De startpremie voor deelname aan de groepsfase van de Champions League bedraagt namelijk zo'n 15,6 miljoen euro. Ter vergelijking: de verliezer van deze play-offronde komt in de Europa League terecht, waar van die premie nog maar 3,6 miljoen euro over is.

Champions League

De Nederlandse deelnemer in de voorrondes, PSV, heeft een begroting van zo'n 85 miljoen euro. De Eindhovenaren kunnen bij plaatsing voor het hoofdtoernooi dus ongeveer 18 procent van het totale budget verdienen. Om de bizarre hoogte van het verdienen bedrag nog eens in perspectief te plaatsen: Een club als Excelsior moet het elk jaar doen met een begroting van 7,5 miljoen euro.

Meer over