Unforgiven

Clint Eastwood doet nog één klusje in Unforgiven

SBS 9 - dinsdag 28 juni om 20:30

© Warner Bros
Wie aan Clint Eastwood denkt, denkt aan westerns. Met genreklassieker Unforgiven scoorde hij de eerste Oscarnominaties uit zijn carrière.

Ooit was William Munny (Clint Eastwood) een gevreesde outlaw en premiejager. Die tijd ligt inmiddels ver achter hem. 

Unforgiven

Tegenwoordig probeert hij de kost te verdienen met zijn varkensboerderij. Dat wil niet zo vlotten: de zaken gaan slecht.

Bovendien moet Munny sinds de dood van zijn vrouw hun twee kinderen alleen opvoeden. Geld heeft hij nauwelijks, daarom besluit hij na enige twijfel toch nog één klus als premiejager aan te nemen.

Samen met zijn oude maat Ned Logan (Morgan Freeman) trekt hij naar het plaatsje Big Whiskey. Daar zwaait de corrupte sheriff Bill Daggett (Gene Hackman) de scepter.

In Unforgiven speelt regisseur en hoofdrolspeler Eastwood met de conventies van de western. Resultaat is een film waarin de grens tussen goed en kwaad zo dun is, dat hij bijna onzichtbaar wordt.

Clint Eastwood

Clint Eastwood had het druk op de set van Unforgiven. Hij speelde de hoofdrol en regisseerde de film.

Ook na de opnames werkte Eastwood nog door: hij componeerde een deel van de filmmuziek.

Al dat harde werken was niet voor niets. Unforgiven werd genomineerd voor negen Oscars.

Eastwood zelf ging bij de uitreiking naar huis met de beeldjes voor beste regie en beste film. In de categorie beste acteur greep hij naast de prijzen: Al Pacino won de Oscar voor zijn rol in Scent of a Woman.

Meer over