Urbi et orbi

De pauselijke zegen over Rome en de wereld

NPO 2 - zondag 25 december om 12:00

© ANP/EPA/Vatican Media Handout
Tweemaal per jaar verschijnt paus Franciscus op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. Met Kerst en Pasen spreekt hij hier het Urbi et Orbi uit, de pauselijke zegen over Rome en de wereld, en houdt hij een toespraak.

Het Sint-Pietersplein in Rome staat op deze Eerste Kerstdag weer vol met pelgrims die paus Franciscus het Urbi et Orbi horen uitspreken. Deze pauselijke zegen spreekt hij vanaf het balkon van de basiliek uit over de stad Rome en de hele wereld.

Urbi et Orbi

Traditiegetrouw laat de paus de zegen vergezeld gaan van een toespraak. Het ligt voor de hand dat daar dit jaar onder meer de oorlog in Oekraïne in voorkomt. Zo benoemde hij in 2021 de oorlog in Syrië en sprak hij over het gehuil van de kinderen in Jemen. Ook riep hij vorig jaar op tot meer dialoog in de wereld.

Het hoofd van de katholieke kerk verschijnt tweemaal per jaar op het basiliekbalkon om het Urbi et Orbi uit te spreken: met Pasen en Kerstmis. Aansluitend is op deze zender Kerst in Rome te zien.

Oekraïne

Over Oekraïne sprak de paus zich al vaker uit. Voor het boek Een Encycliek over Vrede in Oekraïne van journalist en Vaticaan-specialist Francesco Grana, dat begin december uitkwam, schreef hij het voorwoord.

Volgens de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano, waar Grana aan is verbonden, spreekt paus Franciscus hierin over onrechtvaardigheid in de oorlog en de zinloosheid ervan. Daarnaast heeft hij het over hoop en ieders plicht om de vrede actief te bewaren.

Paus Franciscus

Paus Franciscus, die op 17 december 1936 ter wereld kwam in het Argentijnse Buenos Aires, trad aan in 2013. Hiermee volgde hij paus Benedictus XVI op.

Meer over