Valkyrie

Tom Cruise omstreden als oorlogsheld

RTL 7 - zondag 2 mei om 20:00

© SBS
In Valkyrie speelt superster Tom Cruise een gedesillusioneerde naziofficier die geen vertrouwen meer heeft in Hitler en zijn plannen.

Het oorlogsdrama Valkyrie draait om een grootschalig complot binnen het Duitse leger om Hitler te vermoorden. Operatie Walküre eindigde op 20 juli 1944 in een mislukte bomaanslag op de Führer. Tom Cruise speelt kolonel Claus von Stauffenberg, een van de belangrijkste aanjagers van de operatie.

Valkyrie

Kolonel Claus von Stauffenberg (Cruise) is in Valkyrie een beroepsmilitair van de oude stempel. Oftewel: oorlog is tot daaraantoe, maar zelfs in de strijd zijn eergevoel en hoffelijkheid belangrijk. 

Omdat Hitler die aloude erecode met voeten treedt en omdat Von Stauffenberg niet achter Hitlers Jodenvervolging staat, beraamt de kolonel samen met een aantal gelijkgestemde militaire kopstukken een aanslag op Hitler.

Die aanslag – op 20 juli 1944 – mislukt uiteindelijk, omdat de bom die Hitler had moeten doden te ver onder een tafel geschoven is. Tom Cruise wilde de rol van Von Stauffenberg heel graag spelen nadat hij een foto van de beste man had gezien: hij vond de gelijkenis tussen hen bijzonder treffend.

Carice van Houten

Carice van Houten is in Valkyrie te zien als Von Stauffenbergs vrouw Nina. Het was haar eerste rol in een Hollywoodfilm.

Carice maakte haar Hollywooddebuut op voorspraak van Tom Cruise zelf: hij had Zwartboek gezien en was zo onder de indruk van Carice dat hij regisseur Bryan Singer op het hart drukte dat zij de vrouw van Von Stauffenberg moest spelen.

Meer over