Van God los

Tygo Gernandt is levensgevaarlijk

NPO 3 - zaterdag 17 juli om 00:15

Van God los is ongetwijfeld één van de heftigste Nederlandse films van de afgelopen decennia. De film kreeg in 2003 een Gouden Kalf voor beste scenario.

Wie in 2003 naar de bioscoop ging voor de Nederlandse film Van God los, werd ongetwijfeld verrast door de openingsscène. De kijker valt zonder enige introductie midden in een schietpartij. 

De bende van Venlo

Zonder blikken of blozen begraven de daders hun slachtoffer. Een heftig begin van een meeslepende film, gebaseerd op de waargebeurde verhalen rond De bende van Venlo.

De rest van de film is al net zo spannend als het begin. Van God los laat de wereld zien door de ogen van Stan (Egbert Jan Weeber).

Hij raakt bevriend met crimineel Maikel (Tygo Gernandt) en voor hij er erg in heeft is hij medeschuldig aan een reeks gruwelijke misdaden. Eerst beunen ze samen nog wat bij met illegale handeltjes, maar al snel zet de Turkse maffia hen in als huurmoordenaars.

Ze ruimen mensen die in de weg staan meedogenloos uit de weg. Ondertussen wordt de vriendschap tussen Stan en Maikel alleen maar hechter.

Van God los

De samenwerking tussen het tweetal krijgt in Van God los een flinke knauw in de vorm van Anna (Angela Schijf), Maikels vriendin. Stan begint gevoelens voor haar te ontwikkelen. 

Ook begint ze langzaam te beseffen hoe Maikel aan zijn geld komt.

Het liefst zou Stan samen met Anna wegvluchten, maar dan staat hij wel voor onmogelijke keuze: kiest hij voor zijn grote liefde, of gaat echte vriendschap boven alles?

Meer over