Van onschatbare waarde

Een minstens 200 jaar oude châtelaine centraal in Van Onschatbare Waarde

NPO 1 - dinsdag 31 oktober om 21:25

© MAX
Ferdi neemt in deze aflevering van Van Onschatbare Waarde een bijzonder familiestuk mee: een zogenaamde chatelaine van minstens tweehonderd jaar oud. De metalen haak met kettinkjes werd aan de broek of rok gedragen om sleutels en andere spullen aan te hangen.

Toen kleren nog geen zakken hadden, droegen mensen een chatelaine aan hun broek of rok: een metalen haak, sommige zelfs van goud of zilver, waaraan ze hun spullen hingen. Sleutels en zegelstempels bijvoorbeeld, en - in het geval van vrouwen - naaigerei en parfumflesjes.

Châtelaine 

Een tijd geleden kreeg Ferdi een minstens tweehonderd jaar oude chatelaine van de oom van zijn vrouw. Kortom: een bijzonder familiestuk, alleen ligt het nu te verstoffen in de kast. Hij hoopt dat de Van Onschatbare Waarde-experts er meer interesse in hebben.

De naam komt oorspronkelijk uit de Middeleeuwen: een châtelaine, het Franse woord voor kasteelvrouw, droeg destijds haar sleutelbos aan haar gordel. De experts krijgen ook bezoek van Gerrit. Hij heeft een zeldzame atlas bij zich.

Wanneer is Van Onschatbare Waarde op televisie te zien?

Van Onschatbare Waarde is sinds 26 september iedere dinsdag om 21:05 uur bij Omroep MAX op NPO 1 te zien. Deze aflevering volgt op 31 oktober 2023.

Meer over