Chinese dromen

Verhalen uit China en Taiwan

NPO 2 - zondag 8 december om 20:25

© VPRO
In China is het dit jaar feest vanwege het zeventigjarig bestaan van de volksrepubliek. In Taiwan is de sfeer minder uitgelaten. De Chinezen vinden dat het eiland bij hen hoort, maar de Taiwanezen zien dat niet zo zitten.

De volksrepubliek China is precies zeventig jaar oud. Dat is reden voor een feestje in het communistische land, maar in het nabijgelegen Taiwan is de sfeer minder uitgelaten. In zijn reisprogramma Chinese dromen zoekt fotograaf Ruben Terlou uit waarom de Chinezen Taiwan als een afvallige provincie zien.

Hoe kijken de Chinezen naar Taiwan

In de laatste aflevering van het vierluik reist hij van het vasteland van China naar Taiwan, op zoek naar verhalen van mensen die meer kunnen vertellen over de beladen geschiedenis die voorafging aan de ingewikkelde relatie tussen beide landen. Hoe kijken de Chinezen tegenwoordig naar het eiland voor hun kust? En hoe willen de Taiwanezen dat hun toekomst eruitziet? Zijn ze bang voor de machtige Chinese president Xi Jinping? Is die angst terecht?

Relatie op scherp

"Geen enkele kans, punt", waren de felle woorden van de Taiwanese president Tsai Ing-wen onlangs op Twitter. Ze gaf hiermee te kennen dat de Chinese pogingen om de twee landen samen te voegen nooit zullen slagen. Haar tweet, begin november, kwam een dag nadat het machtige buurland China 26 nieuwe maatregelen had aangekondigd om de eenheid tussen Taiwan en China te versterken. De reactie van Tsai Ing-wen heeft de relatie op scherp gezet, aangezien de Chinese president Xi Jinping eerder had laten weten geweld niet uit te sluiten als een vreedzame hereniging met Taiwan niet mogelijk blijkt.

Meer over