Vice

Christian Bale gaat de politiek in in biografische film Vice

SBS 9 - dinsdag 8 augustus om 23:08

© Annapurna Pictures
Vice is een film over het leven van Dick Cheney, tussen 2001 en 2009 vicepresident van de VS onder George W. Bush.

Adam McKay stond bekend als regisseur van geslaagde maar weinig opzienbarende komedies zoals Anchorman en The Other Guys. In 2015 verraste hij vriend en vijand met The Big Short: een inventieve, intelligente en zwartkomische film over de kredietcrisis.

Vice

Voor deze opvolger gebruikt McKay grotendeels dezelfde methodes als in die film. Vice is dus geen conventionele biografie van Dick Cheney (Christian Bale), vicepresident van de VS onder George W. Bush.

McKay laat zijn personages net als in The Big Short af en toe even uit het verhaal stappen om dingen uit te leggen of om aan te geven dat dit misschien niet echt zo is gebeurd. Die keuze is begrijpelijk: Cheney staat bekend als een man die zijn kaarten dicht bij de borst houdt.

Toch werken McKays trucs hier niet zo goed als in zijn vorige film. Hij legt het er af en toe net iets te dik op.

Christian Bale

Christian Bale is wel vaker aangekomen of afgevallen voor een rol (denk aan American Hustle of The Machinist). Ook in Vice deed hij dat weer.

Bale kwam niet alleen ruim 20 kilo aan, hij schoor ook zijn hoofd kaal en verfde zijn wenkbrauwen wit. Daarnaast trainde hij zijn nekspieren, zodat zijn nek net zo dik zou zijn als die van Cheney.

Hoe hij al die kilo’s erbij wist te krijgen? Naar eigen zeggen door veel taart te eten.

Meer over