Viceroy's House

Hugh Bonneville in India

NPO 2 - zaterdag 17 juli om 23:15

© filmdepot.nl/api
De weg naar onafhankelijk was voor India alles behalve eenvoudig.

In 1947 wordt Lord Louis Mountbatten (Hugh Bonneville) gouverneur-generaal van Brits-Indië. Hij is de laatste die die functie zal bekleden; na ruwweg tweehonderd jaar koloniaal bewind is het tijd voor onafhankelijkheid.

Viceroy's House

Mountbatten krijgt in Viceroy’s House de opdracht die overgang in goede banen te leiden. Dat is geen eenvoudige klus: alleen al onder zijn personeel is de verdeeldheid groot.

De moslims, hindoes en sikhs ruziën wat af. In de rest van het land zijn de conflicten heftiger.

Dat leidt tot de opdeling van Brits-Indië in India, waar de hindoes komen te wonen, en ‘moslimstaat’ Pakistan. Dat heeft grote vluchtelingenstromen tot gevolg.

Sikh en hindoes trekken van Pakistan naar India, moslims leggen de omgekeerde route af. Regisseur Gurinder Chadha verpakt dat verhaal in een degelijke film, waarbij de nadruk ligt op de rol van Mountbatten, zijn familie en zijn getrouwen.

Primeur

Chadha scoorde met Viceroy's House een primeur. Het is de eerste film die in het Verenigd Koninkrijk in twee verschillende versies is uitgebracht: de originele Engelstalige versie en een die volledig in het Hindi is gesproken.

Meer over