Voeding en ons brein

Janny van der Heijden onderzoekt de invloed van geur op smaak in Voeding en Ons Brein

NPO 1 - vrijdag 17 februari om 16:17

© Omroep MAX
Janny van der Heijden bezoekt in deze aflevering van Voeding en Ons Brein het Reuk- en smaakcentrum om meer te weten te komen over de invloed van geur op de smaak van eten. Verder test ze bij bewoners van een zorgcentrum wat geur doet met herinneringen.

Geur speelt een belangrijke rol bij voeding, al staan we daar niet zo bij stil.

Reuk- en smaakcentrum

Het Reuk- en smaakcentrum is een samenwerking tussen Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei en doet veel onderzoek naar de combinatie geur en eten. De wetenschappers daar concludeerden onder meer dat iemand bij blootstelling aan zoete geuren trek krijgt in zoetere producten en minder in hartige voeding. Ook blijkt de mens verschillen in vetpercentage te kunnen ruiken, zoals bij magere, halfvolle en volle melk. Geur is daarnaast een goed instrument om mensen gezonder te laten eten.

Janny van der Heijden

Presentatrice Janny van der Heijden bezoekt het Reuk- en smaakcentrum. Verder laat ze bewoners van een zorgcentrum een geurtest doen. Wat doet geur met hun emoties en herinneringen?

Meer over