Voeding en ons brein

Janny van der Heijden ondergaat een MRI-scan in eerste aflevering Voeding en Ons Brein

NPO 1 - vrijdag 10 februari om 16:16

© https://pers.omroepmax.nl/
Janny van der Heijden weet als culinair journalist en jurylid in Heel Holland Bakt wat lekker is. Voedsel kan onweerstaanbaar zijn, vooral als er veel vet en suiker in zit. Ze zoekt in het nieuwe programma Voeding en Ons Brein uit hoe dit werkt in de hersenen.

Als culinair journalist, fijnproever en jurylid in Heel Holland Bakt weet Janny van der Heijden als geen ander wat lekker is. In haar nieuwe programma Voeding en Ons Brein gaat ze een stapje verder en belicht ze de wetenschappelijke kant van eten.

Voeding en Ons Brein

Een lekkere maaltijd kan mensen intens blij maken, vooral als er veel vet en suiker in verwerkt is. Uit onderzoek blijkt dat deze smaakmakers een explosie aan de geluksstof dopamine veroorzaken in het brein, die te vergelijken is met het gebruik van nicotine en alcohol. Eten kan dus wel degelijk een onweerstaanbare, verslavende werking hebben. Janny neemt de proef op de som en ondergaat een MRI-scan in het Donders Instituut in Nijmegen. Zo ontdekt ze op welk soort voeding haar lichaam het heftigst reageert.

Meer over