NOS EK voetbal: Finale Italië - Engeland

Wembley decor voor EURO2020-finale tussen Italië en Engeland

NPO 1 - zondag 11 juli om 20:55

© AFP

De finale van EURO2020 gaat tussen Italië en Engeland. Om 21:00 uur trappen beide ploegen af op het heilige gras van Wembley. Scheidsrechter van dienst is de Nederlander Björn Kuipers.

Met Italië en Engeland staan er twee Europese grootmachten in de eindstrijd van EURO2020. Voor de Italianen wordt het de vierde finale van een Europees Kampioenschap in de historie na de winst in 1968, het verlies op EURO2000 - toen de Italianen verloren van Frankrijk na verlenging - en de verloren finale van EURO2012 tegen Spanje (4-0). Die oorwassing is nog altijd de grootste nederlaag in de finale van een EK. Italië bereikte de eindstrijd op Wembley door in de halve finale de strafschoppen beter te nemen dan Spanje nadat de reguliere speeltijd en de verlenging geen winnaar opleverde (1-1). De formatie van bondscoach Roberto Mancini is al 33 wedstrijden op een rij ongeslagen en de finale moet het sluitstuk van een geweldige reeks worden.

Primeur

Engeland beleeft een primeur op het eigen Wembley. Het wordt voor de Engelsen namelijk de eerste Europese eindstrijd uit de rijke voetbalgeschiedenis van het land. De vaderlandse competitie wordt al jarenlang gezien als de sterkste competitie ter wereld, maar het nationale elftal blijft meestal van eremetaal verstoten. Alleen in 1966 mochten ze de wereldbeker omhoog houden toen ze het WK wonnen. Frappant genoeg werd dat eindtoernooi 'ook' in eigen land gehouden. De Engelsen speelden tijdens EURO2020 bijna alle wedstrijden op Wembley - met uitzondering van de kwartfinale tegen Oekraïne (0-4) in Rome - en zodoende kan men haast spreken van een thuistoernooi. Engeland wist de finale te bereiken door na verlenging met 2-1 van Denemarken te winnen. Spits Harry Kane was de gevierde man door de rebound van zijn eigen gemiste strafschop binnen te werken.

Björn Kuipers

Het duel op Wembley tussen Italië en Engeland staat onder leiding van Björn Kuipers. De 48-jarige supermarkteigenaar uit Oldenzaal floot in 2014 al eens de Champions League-finale, waarna hij in 2018 de leiding had over de finale van de Europa League. Kuipers, die aan zijn vijfde en waarschijnlijk laatste eindtoernooi bezig is, is de eerste Nederlander ooit die de finale van een EK of WK fluit. Hij wordt in Londen bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De Duitser Bastian Dankert is videoscheidsrechter, geflankeerd door Pol van Boekel.

 

Meer over