War of the Worlds

Tom Cruise op de vlucht voor aliens in War of the Worlds

Veronica - zaterdag 14 oktober om 20:00

© Paramount Pictures
Als aliens de aarde aanvallen in War of the Worlds, moet gescheiden vader Ray zichzelf en zijn kinderen in veiligheid zien te brengen.

Sciencefictionfilms en -boeken vertellen altijd iets over de angsten die leven in de tijd waarin ze worden gemaakt. Een goed voorbeeld daarvan is de klassieker War of the Worlds.

War of the Worlds

In 1898 schrijft H.G. Wells een boek over een buitenaardse invasie op aarde. Veertig jaar later jaagt acteur Orson Welles heel Amerika de stuipen op het lijf met een op dat boek gebaseerd hoorspel op de radio. Luisteraars denken dat er echt aliens zijn geland, die de wereld willen vernietigen.

Weer vijftien jaar later verschijnt de eerste verfilming van Wells’ boek. In deze War of the Worlds uit 1953 zijn de echo’s van de Tweede Wereldoorlog en de paranoia van de Koude Oorlog terug te zien.

In 2005 waagt Steven Spielberg zich aan een moderne versie van het verhaal. In zijn War of the Worlds kun je verwijzingen zien naar 11 september en de daaropvolgende war on terror.

Tom Cruise

Spielberg laat het verhaal draaien om de gescheiden havenarbeider Ray Ferrier (Tom Cruise). Als zijn ex-vrouw een weekendje weggaat met haar nieuwe man, moet Ray voor de kinderen zorgen. Net als de lastige puber Robbie (Justin Chatwin) en zijn zusje Rachel (Dakota Fanning) bij papa Ray op bezoek zijn, vallen de aliens aan. Lukt het Ray om zichzelf en zijn kinderen in veiligheid te brengen? En kunnen ze Rays ex-vrouw bereiken? Je ziet het in War of the Worlds.

Meer over