Was de maanlanding nep?

The dark side of the moon is niet alleen een album van de Britse band Pink Floyd, maar ook de naam van een documentaire waarin wordt onthuld dat de beroemde beelden uit 1969 waarin astronaut Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zet, volledig nep zijn.

In werkelijkheid werden de scènes ergens in een afgelegen filmstudio opgenomen door regisseur Stanley Kubrick. U zegt bewijs te willen voor deze straffe bewering? Dat kan. Op de beelden van een op de maan rondhupsende Armstrong wappert het Amerikaanse vlaggetje in zijn handen er lustig op los.

Geen wind
Maar laat er nu helemaal geen wind zijn op de maan! Bovendien is het onmogelijk dat de maanbeelden überhaupt gemaakt zijn. Het is daar zo koud dat de lens van de camera dit onmogelijk zou overleven. Waarom deze uitvoerige leugen bedenken?

Hoax
Met de deprimerende oorlog in Vietnam en de rassenrellen die veel steden in Amerika overspoelden, vond president Richard Nixon dat het volk wel een opkikker kon gebruiken. Stanley Kubrick's weduwe Christiane, astronaut Buzz Aldrin en politici Donald Rumsfeld en Henry Kissinger bevestigen nu voor het eerst dat de maanlanding inderdaad een grote hoax was.

Complotdenkers
Of niet dan? De Franse documentairemaker William Karel had bijna iedereen overtuigd met zijn nepdocumentaire. Heel knap gemaakt en mooi voer voor complotdenkers, maar complete nonsens. Op 20 juli 1969 was er wel degelijk 'one small step for man, one giant leap for mankind.'

Reageren