We Were Soldiers

Mel Gibson houdt stand in Vietnam in oorlogsfilm We Were Soldiers

RTL 7 - zondag 14 mei om 20:00

© RCV
De manschappen van luitenant-kolonel Hal Moore leveren in We Were Soldiers een keiharde strijd tegen de Vietcong.

In november 1965 woedt een heftige strijd in de Ia Drang-vallei in Vietnam (ook wel bekend als The Valley of Death).

We Were Soldiers

Het is het eerste grote treffen tussen Amerikaanse en Vietnamese troepen. De Amerikaanse bevelhebber van dienst is Harold G. Moore (Mel Gibson), een liefhebber van krijgshistorie en strategie.

Deze behoorlijke bloederige verfilming van het gelijknamige boek van Harold G. Moore laat buiten beschouwing dat de strijd in de Ia Drang-vallei helemaal niet de eerste grote veldslag in de Vietnamoorlog is. Ook vermeldt We Were Soldiers niet dat de Vietcong een paar dagen na deze slag keihard terugsloeg.

Joe Galloway (in de film gespeeld door Barry Pepper) zei, nadat hij de film voortijdig had verlaten: “Dit was 36 jaar lang mijn nachtmerrie, ik hoef het niet nog een keer te zien.”

Mel Gibson

Voordat de opnames van We Were Soldiers begonnen, moesten de acteurs eerst in training. Om soldaten te kunnen spelen, doorstonden ze een twee weken durende bootcamp.

Volgens hoofdrolspeler Mel Gibson was het geen echte militaire training, maar een ‘bootcamp voor beroemdheden en watjes’. Desalniettemin vond hij het behoorlijk zwaar.

Meer over