We zijn er bijna!

We Zijn Er Bijna-gasten arriveren in het Spaanse dorp El Rocío

NPO 1 - dinsdag 30 augustus om 21:22

© MAX
De campers en de caravans zakken in deze aflevering van We Zijn Er Bijna! zuidwaarts. Na Córdoba en Sevilla doet het gezelschap El Rocío aan. Doorgaans een klein stoffig plaatsje, maar met Pinksteren het decor van een beroemde bedevaart, de Romería del Rocío.

Na de paella en de panne van Jan en Willy rijdt het gezelschap in We Zijn Er Bijna deze aflevering verder zuidwaarts door het Spaanse binnenland naar de streek Andalusië. De steden Córdoba en Sevilla staan op het programma.

El Rocío

Vervolgens strijken de campers en caravans neer op een camping bij het minder bekende plaatsje El Rocío, een dorp met stoffige wegen zonder klinkers of asfalt. Ze blijven hier vier dagen en zo hebben de echtparen alle tijd om het dorpje te bekijken. Jaarlijks tussen Hemelvaart en Pinksteren wordt El Rocío voor een religieuze bedevaart bezocht door mensen van heinde en ver: gezinnen in huifkarren, mannen op paarden en vrouwen in fleurige flamencojurken. Een groep jongeren houdt met hun muziek en dans de kampeerders behoorlijk uit hun slaap.

We Zijn Er Bijna! in Spanje

El Rocío telt slechts tweeduizend inwoners, maar met Pinksteren ondergaat het dorp een metamorfose. Het wordt dan even de op twee na grootste stad van Spanje, met een bedevaart ter ere van Onze Lieve Vrouw van El Rocío. Haar afbeelding, een klein houten beeldje, staat in een kerkje uit 1964. De bedevaartstocht duurt negen dagen, van Hemelvaart tot en met Pinksteren en gaat door het nationaal park Doñana. De plaatselijke overheid heeft er elk jaar een flinke klus aan om de toestroom van alle mensen, paarden, huifkarren, auto's en motoren door de beschermde natuur in goede banen te leiden.

Meer over