Welcome to Marwen

Steve Carell is de held in zijn eigen verhaal in Welcome to Marwen

SBS 9 - maandag 7 augustus om 20:30

© Universal
Nadat hij in elkaar is geslagen lijdt Mark in de film Welcome to Marwen aan geheugenverlies. Hij bouwt een miniatuurdorp om zijn trauma te verwerken.

Na een avondje in de kroeg wordt Mark Hogancamp (Steve Carell) door vijf man in elkaar geslagen. Ze laten hem meer dood dan levend achter.

Welcome to Marwen

Na die aanval lijdt Mark aan geheugenverlies. Ook moet hij opnieuw leren lopen.

Als hij lichamelijk hersteld is – geestelijk is hij nog lang niet zover – zoekt hij een manier om zijn trauma's te verwerken. Die vindt hij in Welcome to Marwen in een zelfgebouwde miniatuurwereld.

In zijn tuin bouwt Mark op schaal een Belgisch dorp uit de Tweede Wereldoorlog na. Met zelfgemaakte poppen speelt hij daar verhalen in na.

De belangrijkste pop is Cap'n Hogie, een militair die behoorlijk op Mark lijkt. Samen met dappere vrouwen – stuk voor stuk gebaseerd op vrouwen uit Marks eigen leven, van de buurvrouw tot zijn revalidatietherapeut – strijdt Hogie tegen de nazi's.

Opvallend detail: de slechteriken vallen het dorp steeds in groepjes van vijf aan.

Robert Zemeckis

Regisseur Robert Zemeckis werd bekend met klassiekers als Back to the Future en Forrest Gump. Ook bij bijvoorbeeld Cast Away en The Polar Express zat hij op de regisseursstoel.

Voor Welcome to Marwen gebruikt hij en waargebeurd verhaal als inspiratie. De film is gebaseerd op Marwencol, een documentaire die het verhaal van Paul Hogancamp en zijn miniatuurdorp vertelt.

Meer over