NOS Sport: Schaatsen WK afstanden

Wereldrecord op het koningsnummer?

NPO 1 - zondag 16 februari om 20:20

© EPA
Thomas Krol en Kjeld Nuis hopen op de slotdag van de WK afstanden in Salt Lake City op de 1500 meter onder de magische grens van 1 minuut en 40 seconden te schaatsen. Ook de vrouwen rijden het koningsnummer.
De Japanse Miho Takagi schaatste een jaar geleden een wereldrecord (1.49,83). Ze heeft concurrentie van thuisfavoriet Brittany Bowe, de Russische Jekaterina Sjichova en de Nederlanders Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Bij de mannen zijn er twee uitgesproken favorieten: onze landgenoten Thomas Krol en Kjeld Nuis domineren de afgelopen twee jaar deze afstand. De enige schaatser die een bedreiging lijkt te vormen is de Rus Denis Joeskov. De vraag is vooral of er een wereldrecord wordt gereden. Nuis schaatste vorig naar 1.40,17 en wil net als Krol dolgraag de magische grens van 1 minuut en 40 seconden doorbreken.

Massastart

De afsluiting van het WK is de massastart bij de mannen en vrouwen. Dit onderdeel staat sinds 2015 op het programma, maar spreekt nog altijd niet echt tot de verbeelding. Wie weet bijvoorbeeld nog welke schaatsers er op dit onderdeel olympisch kampioen werden in 2018? (Antwoord: Lee Seung-hoon en Nana Takagi). Er worden zestien ronden gereden (ongeveer 6 kilometer lang) en meestal eindigt de race in een massasprint. Nederland kent één uitgesproken favoriet: bij de vrouwen is dat titelverdedigster en tweevoudig wereldkampioene Irene Schouten. Marathonrijder Arjan Stroetinga is kanshebber bij de mannen.

Wil je weten wie wanneer op de snelste ijsbaan ter wereld staat? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Lees het hier!

Meer over