Wie denk je wel dat je bent

De verschillen tussen stedelingen en dorpelingen

NPO 1 - zondag 3 april om 21:30

© NTR
Rob Urgert en Joep van Deudekom onderwerpen stedelingen en dorpelingen aan sociaalwetenschappelijke experimenten in Wie Denk Je Wel Dat Je Bent. Hebben de als arrogant bekendstaande stadsmensen een positiever zelfbeeld en zijn dorpsbewoners socialer?

De kloof tussen stad en platteland lijkt de afgelopen jaren alleen maar breder te zijn geworden. De stikstofcrisis, het boerenprotest, de zwartepietendiscussie; het zijn allemaal onderwerpen die voor ophef zorgen en waarbij uitgesproken voor- en tegenstanders de tegenstellingen tussen de Randstad en de regio flink uitvergroten. Maar er zijn natuurlijk ook heel veel ‘gemiddelde’ inwoners, dus zijn de verschillen eigenlijk wel echt zo groot?

Experimenten

Rob Urgert en Joep van Deudekom spelen er in het humoristische onderzoeksprogramma Wie Denk Je Wel Dat Je Bent met een knipoog op in. Ze onderwerpen stedelingen en dorpelingen aan sociaalwetenschappelijke experimenten. Zo vragen ze zich af of het vooroordeel dat dorpsbewoners socialer zijn dan stedelingen wel klopt.

Meer over