Loting Eurovision

Wie zingt tegen wie?

NPO 1 - dinsdag 28 januari om 16:10

© NPO/NOS/AVROTROS
Welk land treedt in welke halve finale op, dat is de vraag bij de loting voor het Songfestival. Jeangu Macrooy hoeft zich daarmee niet bezig te houden: als inzending van het gastland zingt hij sowieso in de finale.

Eén ding is op voorhand al zeker bij het Eurovision Songfestival: de Nederlandse troef Jeangu Macrooy staat in de finale op het podium. Voor de andere inzendingen - Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Italië uitgezonderd - geldt dat ze zich eerst nog voor de finale moeten plaatsen. Dat kan in de halve finales, die op 12 en 14 mei plaatsvinden.

Beste 10 gaan door

De concurrentie is daarin moordend, want per voorronde gaan alleen de beste tien inzendingen door. De loting is daarom belangrijk, niet alleen omdat die bepaalt in welke halve finale de artiesten mogen optreden, maar ook de volgorde waarin dat gebeurt. Een plek laat in het schema is favoriet: de hoop is dat het nummer daardoor bij de telefonische stemronde vers in het geheugen zit bij de Europese stemmers.

Jan Smit

De loting vindt plaats in het stadhuis van Rotterdam, onder leiding van de drie presentatoren die straks ook in Ahoy staan: Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit. Voor Jan betekent dit een terugkeer in de schijnwerpers. Hij moest ruim twee maanden rust nemen vanwege oververmoeidheid en keelproblemen. Zijn deelname aan schaatsprogramma De ijzersterkste had hem flink uitgeput en zingen ging niet meer. Bij de opnames van Beste zangers hebben Nick en Simon de rol van presentator overgenomen. Maar nu de Songfestivalkoorts in Nederland langzaam stijgt, is het mooi nieuws dat Jan terug is uit de ziekenboeg.

Meer over