Wilhelmina, een leven voor de troon

Bijzonder vierluik over koningin Wilhelmina

NPO 2 - maandag 25 april om 22:19

© NTR
Koningin Wilhelmina was het langstzittende staatshoofd dat ons land gekend heeft. In het nieuwe vierluik Wihlemina, een Leven voor de Troon wandelt Dieuwertje Blok langs de levensfasen van de vorstin, die in historische archiefbeelden tot leven komen.

Zestig jaar na het overlijden van koningin Wilhelmina presenteren de makers van Andere Tijden een vierluik over de vorstin. Wilhelmina, een leven voor de troon is een indringend portret van het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit.

Koningin Wilhelmina

Al op tienjarige leeftijd, toen haar vader Willem III overleed, werd ze koningin. Dieuwertje Blok vertelt over de levensfasen van Wilhelmina, die op locaties van historische betekenis tot leven komen.

Verder put de serie uit het beeldarchief, onder meer met de opnamen van Wilhelmina's inhuldiging die in de eerste aflevering te zien zijn. Deze registratie uit 1898 hoort bij de oudste bewegende beelden van ons land. Om het verleden nog meer tot leven te brengen zijn sommige zwart-witfoto's en filmopnames ingekleurd.

Meer over