Willy Wonka & the Chocolate Factory

De snoepfabriek van Gene Wilder

NET 5 - maandag 27 december om 14:45

© redactioneel.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images
Charlie wint een bijzondere prijs: hij krijgt, samen met vier andere kinderen, een rondleiding door de chocoladefabriek van Willy Wonka.

Roald Dahl kon het als geen ander: werelden scheppen die je meteen voor je ziet. Alles staat zo levendig beschreven dat het verhaal zich als een film afspeelt in je hoofd.

Willy Wonka & the Chocolate Factory

Roald Dahls Sjakie en de chocoladefabriek is zelfs twee keer verfilmd. Willy Wonka & the Chocolate Factory is de eerste van die twee.

De film draait om Charlie (Peter Ostrum), die samen met vier andere kinderen een rondleiding wint door de chocoladefabriek van Willy Wonka (Gene Wilder).

Die fabriek is net zo excentriek als Wonka zelf, dus dat wordt een heel avontuur. Het hoogtepunt van de film is toch wel Gene Wilder. Zijn Willy Wonka is soms charmant en vriendelijk, soms ondeugend of gemeen en soms ook een beetje eng. Met die onvoorspelbaarheid geeft hij de verder vrij brave film net dat welkome scherpe randje.

Gene Wilder

Toen hij het script van Willy Wonka & the Chocolate Factory las, had Gene Wilder meteen door dat hij de rol van Willy Wonka wilde spelen. Toch stelde hij regisseur Mel Stuart nog een voorwaarde.

Wilder wilde de rol alleen spelen als hij mank mocht lopen om dan plots, als de kinderen bij zijn fabriek aankomen, een salto te maken.

Volgens de acteur zou vanaf dat moment niemand meer weten of Willy Wonka liegt of de waarheid vertelt.

Toen Stuart vroeg of Wilder de rol echt zou afwijzen als hij dat niet zou mogen doen was zijn antwoord: "Ik ben bang dat dat de waarheid is."

Meer over