World Trade Center

Nicolas Cage onder het puin van het World Trade Center

Spike - zaterdag 11 september om 20:30

© http://www.paramount.de/Info/Nutzungsbedingungen
Regisseur Oliver Stone maakte een ontroerende film rond de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001. In World Trade Center zitten twee politieagenten vast onder het puin van de Twin Towers.

Het is 11 september 2001. Een gewone werkdag voor de New Yorkse agenten John McLoughlin (Nicolas Cage) en Will Jimeno (Michael Peña). Totdat een vliegtuig de noordelijke toren van het WTC binnenvliegt. John en Will zijn de eersten die de toren binnengaan om slachtoffers te redden. Dan stort de toren in en komen ze vast te zitten onder het puin.

World Trade Center

Geen ramp zo groot en geen oorlog zo afschuwelijk of de Amerikanen weten er wel een indrukwekkende film over te maken. De laatste jaren vormen vooral de Golfoorlog, Afghanistan en de aanslagen van 11 september een bron van inspiratie voor filmmakers. Een van de eerste films die gemaakt werd met dit thema is World Trade Center uit 2006. Niemand minder dan de omstreden regisseur Oliver Stone maakte de film. Vooraf hielden de Amerikanen hun hart vast, want Stone staat erom bekend de controverse niet te schuwen. Zo schetste hij in Platoon een kritisch beeld van de Amerikaanse rol in Vietnam en was er ook heel wat te doen om zijn film JFK over de moord op president Kennedy.

Oliver Stone

De film World Trade Center is echter heel andere koek. Hiermee maakt Stone een politiek correct melodrama over dappere politiemannen (Nicolas Cage, Michael Peña) die bij hun reddingspogingen vast komen te zitten in het puin. Komen hun redders op tijd? Jazeker: de meeslepende film is gebaseerd op de ervaringen van twee Amerikaanse politieagenten, die nauw met Stone samenwerkten om een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te geven.

Meer over