X-Men: Apocalypse

Kan James McAvoy de mensheid redden?

Veronica - zaterdag 19 december om 20:00

© Twentieth Century Fox / MKNS
In X-Men: Apocalypse ontwaakt de allereerste mutant ter wereld – Apocalypse – uit een slaap die duizenden jaren heeft geduurd. De wereld die hij aantreft bevalt hem niet. Sterker nog: hij wil de mensheid vernietigen en een nieuwe wereldorde stichten.

De almachtige mutant En Sabah Nur (een onherkenbare Oscar Isaac) heeft duizenden jaren geslapen, maar net in de decadente jaren 80 ontwaakt hij. Wat hij ziet bevalt hem allerminst: de aarde was ooit prachtig en ongerept, maar de mensheid heeft er in X-Men: Apocalypse een zooitje van gemaakt.

X-Men: Apocalypse

En Sabah Nur besluit in X-Men: Apocalypse dat het hoog tijd is dat hij dat zooitje eens grondig opruimt. En met grondig bedoelt hij ook echt grondig: hij wil de gehele mensheid uitroeien en een nieuwe wereldorde stichten waarin de mutanten het voor het zeggen hebben.

Doordat hij al die jaren heeft geslapen, weet En Sabah Nur niet dat Professor Charles Xavier (James McAvoy) en zijn X-Men het juist goed voorhebben met de mens. Hij kan dus, kortom, op nogal wat tegenstand uit zijn 'eigen' mutantenkamp rekenen.

Dat wil niet zeggen dat de strijd eenvoudig wordt voor Xavier en de zijnen: En Sabah Nur is zo goed als almachtig én heeft een heel leger mutanten om zich heen verzameld die wel wat in die nieuwe wereldorde zien.

Oude Testament

Regisseur Bryan Singer en scriptschrijver Simon Kinberg vergelijken En Sabah Nur (die in de X-Men-comics Apocalypse heet) met de wraakzuchtige God uit het Oude Testament.

In X-Men: Apocalypse zijn dan ook volop quotes uit en verwijzingen naar het Oude Testament terug te vinden.

Meer over