Zappbios: De club van lelijke kinderen

Roeland Fernhout heeft een helijk aan lelijk

NPO 3 - maandag 5 april om 15:35

© filmdepot.nl/api
Een jongetje van elf komt met zijn vrienden in opstand tegen de president.

President Isimo (Roeland Fernhout) heeft een broertje dood aan alles wat lelijk is. Daarom laat hij alle lelijke kinderen in het land opsluiten in strafkampen.

De club van lelijke kinderen

Vanwege zijn enorme flaporen komt ook de elfjarige Paul de Wit (Sem Hulsmann) in zo’n kamp terecht. Maar Paul laat zich niet piepelen.

Hij ontsnapt en maakt er zijn doel van om Isimo af te zetten. Dat is niet eenvoudig.

Om te beginnen kan Paul niet naar huis: zijn vader (Jeroen van Koningsbrugge) is een van de bekendste presentatoren op de staatstelevisie. Kritiek op de president is in huize De Wit dus uit den boze.

Het jeugdboek van Koos Meinderts waarop De club van lelijke kinderen gebaseerd is stamt alweer uit 1987, maar het verhaal en de boodschap – je moet mensen niet op hun uiterlijk beoordelen – staan nog steeds als een huis.

Katja Schuurman

In 2012 verfilmde regisseur Jonathan Elbers De club van lelijke kinderen ook al eens. Met die korte film van 26 minuten studeerde hij toen af aan de Filmacademie.

Zeven jaar later kwam Elbers dus weer bij het verhaal terug. Nu maakte hij er een volledige speelfilm van.

De regisseur is trouwens niet de enige die terugkeert op het 'oude nest'. Een deel van de cast, onder wie Katja Schuurman en Roeland Fernhout, was in 2012 ook al van de partij.

Meer over