Zappbios: Minoes

Carice van Houten heeft katachtige trekjes in jeugdfilm Minoes

NPO 3 - donderdag 28 december om 09:05

© Jaap Vrenegoor
In Minoes speelt Carice van Houten een kat die in een mens is veranderd. Ze is haar katachtige trekjes alleen niet kwijt.

Op een dag komt Minoes bij journalist Tibbe thuis (Theo Maassen) aanlopen. Ze klimt door zijn raam naar binnen en begint uit zijn vuilnisbak te eten.

Minoes

Voor een kat is dat redelijk normaal gedrag. Alleen is Minoes (Carice van Houten) helemaal geen kat, ze is een mens. Alleen geen gewoon mens: voordat ze op twee benen liep, was ze een kat. Vandaar dat ze nog volop katachtige trekjes heeft. Ze likt zichzelf schoon, geeft kopjes en zwerft ’s nachts over de daken om bij te kletsen met de andere katten. Van Tibbe mag ze bij hem blijven wonen, onder één voorwaarde: in ruil voor kost en inwoning moet zij hem aan nieuwtjes voor in de krant helpen.

Minoes is een verfilming van het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

Carice van Houten

Carice van Houten had tijdens de opnames van Minoes zo’n beetje de hele tijd katten om zich heen. Dat was best pittig voor de actrice: ze is allergisch voor de dieren. Dankzij anti-allergiepilletjes had ze gelukkig niet al te veel last van haar medespelers.

Meer over