Zappbios: Ja zuster, nee zuster

Loes Luca brengt leven in de brouwerij in Ja Zuster, Nee Zuster

NPO 3 - zondag 7 januari om 12:47

© Warner Bros. / Victor Arnolds
De musical Ja Zuster, Nee Zuster is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie uit de jaren 60.

Bijna alle afleveringen van de tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster zijn verloren gegaan. Jammer, want daardoor kan de serie, die inmiddels een legendarische status heeft, niet meer worden herhaald.

Loes Luca

Voor regisseur Pieter Kramer was het misschien wel een geluk. Voor zijn eigentijdse bewerking van de reeks hoefde hij vergelijkingen met het origineel niet te vrezen. De kapsels, de kleiding en de samenscholingen rondom de kar van de melkboer zijn allemaal erg jaren 60. Ook de verhaallijnen rond het pension van zuster Klivia (Loes Luca) zijn overeind gebleven.

Maar Kramer verwijst ook genoeg naar het heden. Bijvoorbeeld door een romance tussen de boze buurman Boordevol (Paul Kooij) en kapper Wouter (Paul de Leeuw) te suggereren. Of zou Annie M.G. Schmidt met die bedoeling in het achterhoofd het liedje De Jongens van de Reisvereniging hebben geschreven? Hoe dan ook, Ja Zuster, Nee Zuster is een musical met aanstekelijke liedjes die je na afloop blijft neuriën.

Ja Zuster, Nee Zuster

De tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster werd in de jaren 60 opgenomen op Ampexbanden. Dat was een kostbare operatie. Wat heet: de Ampexbanden waren duurder dan de set en de acteurs bij elkaar. Vandaar dat ze na de opnames van de serie werden hergebruikt.

Zo is er dus over een stuk Nederlandse televisiegeschiedenis heen gefilmd. Een aantal buitenscènes en liedjes uit de originele serie is wel bewaard gebleven; die werden op film opgenomen.

Meer over