Een pijnlijke confrontatie in El Salvador

9 maart 2022 09:15 | kijktips | Door Judith Regeling

© BNNVARA
Precies veertig jaar geleden werden vier IKON-journalisten vermoord door het Salvadoraanse leger. Filmmaker Jos van Dongen en journalist Jan Schmeitz gaan daarom in deze uitzending van Zembla naar de plek waar de moord plaatsvond en sporen de opdrachtgever op.

Precies veertig jaar geleden werden vier IKON-journalisten in koelen bloede vermoord in El Salvador. In Zembla gaan toenmalig collega-journalist Jan Schmeitz en documentairemaker Jos van Dongen naar de plek waar de afschuwelijke gebeurtenis plaatsvond.

El Salvador

Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag wilden in 1982 filmen in het guerrillagebied van het door burgeroorlog verscheurde land. Daar aangekomen liepen ze recht in een hinderlaag van het Salvadoraanse leger. In de documentaire ontdekt Van Dongen de verblijfplaats van de opdrachtgever van de moord: kolonel Mario Reyes Mena, inmiddels 79 jaar. Hij is nooit veroordeeld en brengt zijn oude dag door in Amerika. Risico of niet, Van Dongen en Schmeitz besluiten Mena te confronteren met zijn daad.

Meer over