Zembla

Zembla doet onderzoek naar leefomstandigheden van arbeidsmigranten

NPO 2 - donderdag 3 november om 20:25

De woonsituatie voor zo'n half miljoen arbeidsmigranten in Nederland is al twintig jaar armoedig. Ze slapen in kleine woningen, stacaravans of op verloederde vakantieparken. Waarom krijgen ze geen fatsoenlijke woning? Die vraag staat centraal in deze aflevering van Zembla.

De woonsituatie voor zo'n half miljoen arbeidsmigranten in Nederland is al twintig jaar armoedig. Tegen woekerprijzen slapen Oost-Europeanen met andere migranten in een kleine kamer, stacaravan of op verloederde vakantieparken, vaak tussen het afval. Zembla zoekt uit waarom zo'n welvarend land als Nederland hun geen fatsoenlijke woningen kan bieden.

Arbeidsmigranten in Zembla

Zulke mensen zou de overheid juist binnenboord moeten houden, zeggen voorstanders. Zonder hen was het personeelstekort immers nog groter geweest. Arbeidsmigranten plukken bijvoorbeeld tomaten, sorteren pakketjes en werken in slachthuizen. Dat ze geen fijne woning krijgen, ligt onder meer aan gemeenten en omwonenden. Zij vinden ook dat ze hard nodig zijn, maar willen ze niet in hun buurt hebben.

Meer over