Zembla

Zembla's onderzoek naar orka Morgan gaat door

NPO 2 - donderdag 4 november om 20:30

© BNNVARA
Dolfinarium Harderwijk nam in 2010 de verdwaalde orka Morgan onder zijn hoede. Toen het vermagerde dier weer de oude was, ging het naar een dierenpark op Tenerife, een omstreden beslissing. Hoe vergaat het haar daar? Dat horen we in dit tweede deel van de special van Zembla.

Orka Morgan liet begin vorig decennium de gemoederen hoog oplopen. Het anderhalf jaar oude, sterk vermagerde dier was verdwaald in de Waddenzee en zou het zonder menselijke hulp waarschijnlijk niet overleven. Dolfinarium Harderwijk nam haar onder zijn hoede, Morgan sterkte aan en was na anderhalf jaar de oude.

Orka Morgan

Maar wat moesten ze in Harderwijk met haar? Vrijlaten kon volgens het dolfinarium niet; in de vrije natuur zou ze niet overleven. Dierenrechtenactivisten bestreden dat en hun zaak kwam voor de rechtbank. Uiteindelijk ging Morgan naar een dierenpark op Tenerife, waar ze samen met andere orka’s kon leven. Zembla bezoekt haar in dit tweede deel van de special tien jaar na de rel, om te onderzoeken of staatssecretaris Blekers beslissing om haar naar Tenerife te brengen wel de juiste was.

Meer over