Zembla

De falende aanpak van het plasticafval

NPO 2 - donderdag 15 december om 20:36

© Pixabay
Grote fabrikanten van plasticverpakkingen, zoals Nestlé en Unilever, zijn verplicht hun plasticgebruik te beperken. In de praktijk komt daar weinig van terecht, en zo blijft plastic in de natuur en in ons lichaam belanden. Zembla maakte er een reportage over.

Plastic belandt als afval in de natuur en in de oceanen, maar ook in ons lichaam. Kunststoffen die blootstaan aan weer en wind vallen uit elkaar in piepkleine fragmentjes. Deze microplastics belanden via de lucht en ons voedsel in ons lichaam, waar ze zijn aangetoond in onder meer het bloed en moedermelk. Wat de gevolgen zijn voor de gezondheid is nog onduidelijk, maar verontrustend is het zeker.

Zembla

Zembla onderzoekt deze week de falende aanpak van het plasticafval. Grote fabrikanten van afvalplastic, zoals Nestlé en Unilever, zijn al bijna twintig jaar verplicht om het plasticgebruik terug te brengen, maar daar komt weinig van terecht. Een dossier over de wasverzachtersindustrie geeft Zembla een ontluisterend inkijkje in de werkwijze van fabrikanten.

Meer over