Zembla

Zembla werpt een blik op het revolutionaire CRISPR-Cas

NPO 2 - donderdag 13 april om 20:28

© BNNVARA
Met de revolutionaire gentechniek CRISPR-Cas kunnen gewassen heel gericht worden verbeterd, bijvoorbeeld voor een hogere opbrengst of lagere waterbehoefte. Is het een goed idee om deze techniek ook in Europa toe te staan? Zembla werpt er een blik op.

Veredeling van planten is al eeuwen de manier om voedselgewassen te kweken die een hogere oogst opleveren, minder snel ziek worden of bestand zijn tegen klimaatverandering. In het laboratorium zorgen gerichte mutatietechnieken voor precies hetzelfde resultaat, maar dan veel sneller en beter.

Zembla

Met de revolutionaire nieuwe techniek CRISPR-Cas gaat het knippen en plakken van DNA nog gerichter, maar de Europese wetgeving legt grote beperkingen op aan de toepassing. Nog wel tenminste, want Zembla legt uit dat de Europese Commissie de komende maanden met een voorstel komt om de regels te versoepelen. Om de consequenties te onderzoeken neemt Zembla een kijkje in Argentinië, waar het telen van genetisch gemodificeerde gewassen al sinds de jaren 90 is toegestaan.

Meer over