Zembla duikt in de Defensie-portemonnee

14 november 2022 09:16 | kijktips | Door Janine van Rooden

© Arenda Oomen
De Russische inval in Oekraïne maakte een einde aan een lange periode van vrede. Nu zijn de Europese NAVO-lidstaten ineens wél bereid om te investeren in de krijgsmacht. Ook Nederland. Maar waar gaan die miljarden naar toe? Zembla neemt het onder de loep.

Decennialang heerste er een vanzelfsprekende vrede in Europa. Maar in de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen op meerdere plaatsen Oekraïne binnen.

NAVO

Nu die lange periode van vrede voorbij was, gaven de Europese NAVO-lidstaten in ene wél gehoor aan de jarenlange roep vanuit het bondgenootschap (met name uit de Verenigde Staten) om meer geld te investeren in defensie. Ook Nederland trekt in deze oorlogstijden de portemonnee.

Kajsa Ollongren

Premier Rutte liet in juni weten dat de overheid de komende drie jaar flink gaat investeren in de krijgsmacht: jaarlijks bijna 5 miljard euro. Minister van Defensie Ollongren geeft aan dat Nederland hiermee aan de NAVO-eisen tegemoetkomt. Waar worden al die miljarden aan besteed? Zembla zoekt het uit.

Meer over