Zomergasten

Theo Maassen praat met cinematograaf Hoyte van Hoytema in Zomergasten

NPO 2 - zondag 30 juli om 20:20

© VPRO
Het pad dat cinematograaf Hoyte van Hoytema aflegde was niet gemakkelijk, hij leerde het vak uiteindelijk in de praktijk. Presentator Theo Maassen hoopt in Zomergasten de professionele afstand te kunnen bewaren; hij is fan van zijn films.

Cameraman Hoyte van Hoytema is de tweede gast dit seizoen Zomergasten. Presentator Theo Maassen verheugt zich op deze aflevering: “Ik hoop dat ik een professionele afstand kan bewaren, want ik ben fanboy. Bij veel van mijn lievelingsfilms stond hij achter de camera.” Van Hoytema deed de cinematografie van films als InterstellarDunkirkTenet en het onlangs verschenen Oppenheimer

Hoyte van Hoytema in Zomergasten

Omdat hij twee keer werd afgewezen voor de Nederlandse Filmacademie, ging hij naar Polen, het land waar zijn Joodse opa vandaan kwam. Zijn studie aan de Polish National Film School maakt hij niet af; uiteindelijk leerde Van Hoytema het vak in de praktijk.

Met de fragmenten die hij voor deze Zomergasten-avond heeft gekozen, geeft hij een inkijkje in de creatieve dilemma’s die hij in zijn eigen werk tegenkomt.

Meer over