Zwartboek

Carice van Houten breekt door in Zwartboek

RTL 7 - zaterdag 7 mei om 23:55

In de oorlogsfilm Zwartboek ontkomt de Joodse Rachel Stein aan de Duitsers en sluit ze zich aan bij het verzet. Met een nieuwe identiteit papt ze aan met een Duitse SS-officier, maar dat heeft grotere gevolgen dan ze ooit had kunnen voorzien.

Met Zwartboek maakte regisseur Paul Verhoeven in 2006 zijn rentree in de Nederlandse bioscoop. Terwijl de Hollywoodregisseur terugkeerde naar zijn roots, betekende Zwartboek voor hoofdrolspeelster Carice van Houten juist een internationale doorbraak.

Zwartboek

Haar rol als Joodse verzetsstrijder leverde haar weer een andere rol in een oorlogsfilm op: Carice werd gecast als vrouw van Tom Cruise in Valkyrie. Daarna schopte ze het tot een van de vaste gezichten in de alom bejubelde serie Game of thrones.

Terug naar Zwartboek. De film vertelt het verhaal van de Joodse Rachel Stein (Van Houten) die ontkomt aan de Duitsers en zich aansluit bij het verzet. Ze verft haar zwarte lokken blond en gaat vanaf dat moment door het leven als Ellis de Vries.

Ze papt aan met de Duitse SS-officier Müntze (Sebastian Koch), maar dat heeft grotere gevolgen dan ze ooit had kunnen voorzien.

Carice van Houten

De film pakte niet alleen voor Carice leuk uit. De Nederlandse bioscoopzalen zaten bomvol en ook internationaal deed de film het goed bij recensenten en publiek.

Dat mag ook wel, want met 16 miljoen euro is Zwartboek de duurste Nederlandse film ooit. Zwartboek leverde Carice naast een internationale doorbraak ook nog iets anders op: liefde.

Op de set werden zij en haar tegenspeler Sebastian Koch verliefd op elkaar. Na een relatie van drie jaar gingen ze in 2009 uit elkaar.

Tegenwoordig is Carice gelukkig met de Australische acteur Guy Pearce. In 2016 kreeg het stel een zoon.

Meer over