Tino Martin coveren was spannend

Alain Clark over Beste Zangers

20 oktober 2018 13:19 | muziek | Door Irma Tomas

© AVROTROS

Alain Clark (38), bekend van de hit Father & friend, staat vanavond centraal in Beste zangers. Hoe kijkt hij terug op zijn muzikale avontuur op Ibiza?

Je bent een van Nederlands bekendste zangers, toch doe je nu pas mee. Hoe komt dat?
“Ik ben een aantal keren eerder uitgenodigd, maar het paste steeds niet in mijn agenda. Ik heb de afgelopen vier jaar veel tijd in de VS doorgebracht om er mijn album Bad therapy op te nemen, dat eind 2017 is uitgekomen. Nu had ik wel tijd. Gelukkig, want ik wilde dolgraag een keer meedoen.”

Stond Beste zangers dan zo hoog op je verlanglijstje?
“Absoluut. Er zijn weinig muziekprogramma’s op tv. In programma’s waar wel ruimte voor muziek is, zoals De wereld draait door, staat het toch een beetje op de achtergrond. Dan krijg je hooguit een paar minuten om wat te laten horen. Beste zangers biedt echt een platform aan muzikanten, waardoor je de kans hebt om iets van jezelf te laten zien en je verhaal te vertellen. Tegelijkertijd was ik vooraf ook een beetje sceptisch. Je zit toch de hele week bij elkaar en dan moet het maar klikken. Maar doordat het productieteam inmiddels zo’n geoliede machine is, kom je meteen in een warm bad terecht.”

Jullie muziekstijlen lopen wel nogal uiteen…
“Klopt. Sommige deelnemers, zoals Tino Martin en Maria Fiselier, had ik nog niet eerder ontmoet. Maar we zijn wel allemaal muzikanten. Dat is, denk ik, ook de kracht van dit programma: het maakt niet uit in welke stijl je zingt, wat ons verbindt is de muziek. Daardoor was de sfeer meteen heel prettig en ontspannen. Bovendien wilden we allemaal iets moois neerzetten. Iedereen nam dit programma uiterst serieus en heeft er volop voor gerepeteerd. Daarnaast hebben we natuurlijk ook veel gelachen.”

Van welke artiest vond je het het spannendst om een nummer te coveren?
“Gek genoeg van Tino Martin, juist omdat zijn muziekstijl zo ver van die van mij afstaat. Ik geloof dat ik er mijn collega-muzikanten behoorlijk mee heb verrast. Ik vond het zelf ook erg leuk om te doen. Andersom was ik ook heel nieuwsgierig naar hoe Tino een nummer van mij ging vertolken. Hetzelfde gold voor Maria Fiselier. Zij is operazangeres en ik maak niet bepaald operamuziek.”

Regelmatig maken de optredens de nodige emoties los bij de muzikanten. Was dat nu weer het geval?
“Ja, ook bij ons werden de goede snaren geraakt. Dat is blijkbaar de kracht van muziek. Maar de set-up van het programma zorgt daar ook voor. In Beste zangers heb je de tijd om je volledig aan de muziek over te geven, waardoor je je ook helemaal kunt blootgeven. Dan komen er vanzelf emoties los. Dat maakt van dit programma ook zo’n mooie ervaring. Ik vond het een van de leukste dingen die ik op tv heb gedaan. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.”

Beste zangers, zaterdag - NPO 1 • 20.30

Meer over