Artiesten van The Passion woedend om single-verbod door Mediawet

Jeroen van Koningsbrugge en Jim de Groot zijn boos dat ze hun nummers uit The Passion niet mogen uitbrengen vanwege de Mediawet. "Het is volslagen idioot!"

De nummers die tijdens The Passion werden gezongen, mogen niet op single of cd worden uitgebracht. De EO en de KRO zijn bang voor een boete van het Commissariaat van de Media, omdat de Mediawet verbiedt om geld te verdienen aan publieke programma's.

Jim de Groot

'Jezus' Jim de Groot is razend. "Mijn idee was een EP uitbrengen met drie eigen nummers en drie nummers van The Passion," vertelt hij in RTL Boulevard. "De EO en KRO vonden het goed, maar ik mocht niet de arrangementen gebruiken die gemaakt zijn met publiek geld. Dus toen wilde ik ze opnieuw opnemen: in m’n eentje, met gitaar. Maar dat mag ook niet, want iedere verwijzing naar The Passion is al verboden door de Mediawet."

'Volslagen idioot'

"Ik wist niet wat me overkwam," aldus Jim. "Ik dacht: moet ik nou furieus worden of is het te grappig om waar te zijn? Het is volslagen idioot." De zanger hoopt zijn Passion-nummers zoals Open Je Ogen op een later moment alsnog uit te brengen: "Het schijnt dat die Mediawet op een gegeven moment ook weer vervalt. Er is nu iemand van een juridische afdeling aan het kijken hoe dat precies zit."

Jeroen van Koningsbrugge

Ook 'Judas' Jeroen van Koningsbrugge, die de show stal met zijn uitvoering van Marco Borsato's Wit Licht, begrijpt er niks van: "Elke dag krijg ik berichtjes: waarom heb je die single nog niet opgenomen? Ik probeer het dan uit te leggen, maar ik kom er zelf helemaal niet uit. Het is krom als een hoepel." Jeroen heeft zelfs al toestemming van Marco en componist John Ewbank: "Het is hun nummer, dus wie houdt mij dan tegen?"


Wit Licht

Jeroen heeft nu besloten Wit Licht tegen de regels in toch uit te brengen.

 John Ewbank

"Ik vind het volstrekt belachelijk," reageert John Ewbank in RTL Boulevard. "Ik vind het onzin dat mijn liedje op een bepaalde manier wordt gedegradeerd in plaats van geëtaleerd. Wie zijn zij om te bepalen dat ik als auteur niet met Jeroen dat op plaat mag uitbrengen? Dat is belachelijk, dat is beperking van de creatieve vrijheid. Ik wil het gewoon opnemen. Kom maar op met die rechtszaak!" Jeroen bevestigt op Qmusic dat hij de single vrijdag gaat opnemen.

Commissariaat van de Media

Het Commissariaat van de Media liet in RTL Boulevard weten: "Nu het Commissariaat op de hoogte is van het initiatief van de artiesten om de nummers uit The Passion opnieuw op te nemen en als single uit te brengen, gaat het graag snel in overleg met de EO om te zien of en hoe die mediawettelijk mogelijk is."

Jamai

Bij eerdere edities van The Passion werd het artiesten niet verboden om singles uit te brengen. Jamai scoorde vorig jaar bijvoorbeeld een hit met Gevallen Of Gevlogen. Het lijkt erop dat de EO en de KRO nu huiveriger zijn voor de Mediawet, omdat het Commissariaat van de Media de laatste tijd flink van zich laat horen. Omroep MAX kreeg onlangs een forse boete opgelegd omdat er Heel Holland Bakt-producten te koop waren bij de Albert Heijn.

Lees ook:
Jim de Groot neemt wraak op The Passion-weigeraar Patricia Paay.

Reageren