Australië doet mee aan het Eurovisie Songfestival

11 Februari 2015 10:48 | muziek | Door Televizier

© William Rutten - RTL

Trijntje Oosterhuis krijgt concurrentie van ‘down under’: Australië mag dit jaar meedoen aan het Songfestival. Hè, maar dat was toch een Europese wedstrijd?

De Songfestival-organisatie laat Australië voor één keer meedoen, ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het liedjesfestijn. Het Eurovisie Songfestival wordt al sinds 1983 uitgezonden op de Australische tv en is daar onwijs populair.

Finale

Australië is direct geplaatst voor de finale en hoeft dus niet mee te doen aan een van de twee halve finales. Als Australië wint, zal het festival in 2016 niet naar de andere kant van de wereld verhuizen, maar dan mag Australië wel nog een keertje meedoen. De voortekenen zijn gunstig, want winnen kunnen Aussies wel: de Iers-Australische Johnny Logan deed in 1980 én 1987 mee voor Ierland en won beide keren.

Eurovisie Songfestival 2015

Het Songfestival zal dit jaar plaatsvinden in Wenen, op 19, 21 en 23 mei. Oostenrijk is de organisator omdat het festival vorig jaar werd gewonnen door zanger(es) Conchita Wurst, die als enige boven onze eigen Common Linnets eindigde. Nederland zet dit jaar Trijntje Oosterhuis in met het nummer Walk Along. Als Traincha de finales haalt, moet ze het misschien wel opnemen tegen Kylie Minogue of Nick Cave. Of een andere Australiër natuurlijk.

Europa?

Australië lijkt een vreemde eend in de bijt bij het Songfestival, maar er zijn wel meer deelnemende landen waarbij het twijfelachtig is wat ze te zoeken hebben in een Europese liedjeswedstrijd. Voor deelnemers als Georgië en Azerbeidzjan is nog wat te zeggen: die landen liggen op de grens van Europa en Azië. Maar ook Israël is al sinds 1973 van de partij. Dat komt doordat de nationale omroep van Israël lid is van de European Broadcasting Union, de organisator van het festival. Ook de Marokkaanse omroep is bij de EBU aangesloten, dus Marokko mag ook meedoen aan het Songfestival. Dat is tot nu toe nog maar één keer gebeurd: in 1980. Voor Australië blijft het waarschijnlijk ook bij één keer.

Lees ook: Trijntje krijgt sowieso veel concurrentie in Wenen.

Meer over