Alle finalisten zijn bekend

Ook België is door naar de finale van het Songfestival

12 mei 2022 23:13 | muziek | Door Janine van Rooden

© EBU/Sarah Louise Bennett

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival zit erop en daarmee zijn alle concurrenten van S10 voor de grande finale bekend.

De landen die deze halve finale hebben doorstaan zijn: Tsjechië, Azerbeidzjan, Polen, Finland, Estland, Australië, Zweden, Roemenië, Servië en onze zuiderburen België. Bij de eerste halve finale gingen al door: Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Oekraïne, Moldavië en Nederland.

San Marino

De meest opvallende act van de avond was toch wel die van San Marino. Zanger Achille Lauro rende in een doorschijnende glitter jumpsuit het hele podium over, zoende de gitarist van de band en sloot zijn optreden af door de laatste noten vanaf een rodeostier te zingen. Daar vond kijkend Nederland natuurlijk iets van.

Jan Smit & Cornald Maas

Na de tiende act (Ierland) viel de verbinding met Jan Smit en Cornald Maas weg, waardoor de Nederlandse kijkers het zonder het vakkundige commentaar van de twee moesten doen. Gelukkig was dit maar van korte duur, want na het elfde optreden (Noord-Macedonië) waren de heren weer in de lucht. "De verbinding lag eruit. Sommige mensen blij, sommige mensen niet", aldus Jan bij terugkomst.

The Big Five

Zaterdag zien we naast de winnaars van beide halve finales ook 'The Big Five' optreden. Dat zijn de vijf landen die zich elk jaar automatisch plaatsen voor de finale, omdat ze miljoenen betalen aan de Songfestival-organisatie voor de totstandkoming van het liedjesfestijn. Deze groep bestaat uit: Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië.

De finale van het Eurovisie Songfestival 2022 is op zaterdag 14 mei 2022 om 21:00 uur te zien op NPO 1. S10 treedt dan ook weer op met De Diepte.

Meer over