De Nieuwe Stradivarius bij Avrotros

10 mei 2017 13:49 | muziek | Door Televizier

In het nieuwe programma De nieuwe Stradivarius gaan zes topmuzikanten hun ideale instrument bouwen. Spike van Di-RECT doe mee en ook Maestro-jurylid Dominic Seldis is van de partij.

De zes muzikanten gaan de uitdaging aan met gerenommeerde instrumentbouwers. Dominic Seldisbrengt is in De nieuwe Stradivarius de bouwers en musici samen. Hij is getuige van de moeite die het maken kost en hoe het voor de artiesten is om hun 'perfecte' instrument voor het eerst te bespelen.

Flamenco en viool

De muzikanten die meedoen zijn flamencogitarist Eric Vaarzon Morel, violiste Maria-Paula Majoor, drummer Cyril Directie, accordeonist Tren van Enckevort en trompettist Rik Mol. Zij hebben allemaal  specifieke wensen voor hun ideale instrument. Een instrument dat niet te koop is en ze daarom zelf gaan maken. Voor ze in de werkplaats aan de slag gaan, gaan de muzikanten naar steden als Madrid, Nashville en Cremona om inspiratie op te doen.

Spike

In de eerste aflevering staat Spike, gitarist van Di-RECT en The Deaf, centraal. Hij gaat voor een elektrische gitaar en sitar in één, iets wat nooit eerder is gemaakt. In het nummer One more kiss komen zowel de elektrische gitaar als de sitar in voor. Zonder nieuw instrument kan hij dit nummer niet live spelen. Daar blijft het niet bij qua wensen: het unieke instrument moet ook de retro-klassieke Spike-look krijgen.

Pete Townshend

Omdat Spike vroeger fan is van Pete Townshend van The Who en zijn Gibson, reist hij naar de Gibsonfabriek in Nashville om inspiratie op te doen. Thuisgekomen gaat hij aan de slag met Eugen Wulff, onder professionele artiesten geliefd om zijn handgemaakte gitaren met een jaren ’50 / ’60 look. Tijdens de clubtour met Di-RECT maakt het publiek kennis met Spike’s droomgitaar.

Meer over