6 redenen om te kijken

Dit kun je verwachten van de tv-registratie van Matthijs Gaat Door In Concert

28 juli 2022 10:05 | muziek | Door Tijgerbloed Teksten

© Ben Houdijk

Op donderdag 28 juli zendt NPO1 een registratie uit van Matthijs Gaat Door In Concert, die in maart van dit jaar plaatsvond. Benieuwd waarom je dit niet mag missen? Wij hebben de hoogtepunten voor je op een rijtje gezet.

  1. Jan Rot

Het kippenvelmoment van de avond komt van de ernstig zieke Jan Rot die, gezeten op een barkruk, onder begeleiding van ZO! Gospel Choir een Nederlandse versie van ‘Hallelujah’ zingt. Hij ziet er kwetsbaar en broos uit, maar de tekst komt uit zijn tenen. De stralende glimlach op het gezicht van de zanger als hij de staande ovatie in ontvangst neemt is onbetaalbaar. Iets meer dan een maand na dit optreden overleed Jan Rot.

  1. André van Duin

Ook André van Duin – die twee jaar geleden zijn grote liefde Martin Elferink verloor – raakt een gevoelige snaar met zijn liefdesballad ‘Voor altijd’, onder begeleiding van Danny Vera: ‘Er is maar een ding dat me spijt, dat ik je moet missen voor altijd’, zingt hij. Van Duin is later op de avond nog een keer te horen met een door hemzelf vertaalde versie van ‘La Bohème’ van Charles Aznavour. Dit keer staat hij officieel op het programma, anders dan in de laatste aflevering van De wereld draait door, toen hij Matthijs van Nieuwkerk compleet overrompelde met dit nummer van het grootste idool van de presentator.

  1. Sven Hammond Big Band

Het stoere decor in de Ziggo Dome is een extra grote versie van de stellage van steigerpijpen die in Matthijs gaat door wordt gebruikt. De muzikanten van de Sven Hammond Big Band zitten en staan erin. Bandleider Sven Figee hielp bij het verzamelen van alle muzikale hoogtepunten uit Matthijs Gaat Door voor dit concert. Hij noemde het ‘een droom die uitkomt’. Het is voor het eerst dat de band zo’n enorme show draagt, vertelt de bandleider. “We zijn zo gegroeid met dit programma. Een betere grande finale na drie seizoenen kun je niet bedenken.”

  1. Hans en Candy Dulfer

Noemenswaardig is zeker ook het optreden van Hans en Candy Dulfer. Vader en dochter swingen de pan uit op het podium van Ziggo Dome. De twee zijn zo goed op elkaar ingespeeld dat hun saxofoons tegen elkaar lijken te praten. Een lust voor oog en oor.

  1. Snollebollekes

Matthijs van Nieuwkerk nodigde natuurlijk ook zijn goede vriend Rob Kemps van Snollebollekes uit. Hij stuitert over het podium met zijn feesthit ‘Links rechts’ en het publiek in de Ziggo Dome, dat even daarvoor nog zat te zwijmelen bij zoetgevooisde jazz en gevoelige ballads, springt net zo vrolijk mee: ‘Naar links! Naar rechts!’

  1. En verder…

Het dak gaat eraf bij hiphopper Typhoon, en Danny Vera zingt niet alleen zijn monsterhit ‘Rollercoaster’ maar ook ‘Make it a memory’, zijn prachtige nummer met Krezip,. Ook spectaculair: het optreden van de band My Baby, met onder meer een daverende cover van ‘I feel love’ van Donna Summer.

Matthijs Gaat Door In Concert is op donderdag 28 juli 2022 om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over