Even wennen

Dit gaat er veranderen in de finale van het Eurovisie Songfestival 2024

12 maart 2024 11:09 | muziek | Door Judith Regeling

© Paul ELLIS / AFP
Het stemmen zal in de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2024 iets anders gaan dan gebruikelijk. Kijkers kunnen dit jaar namelijk al stemmen vanaf het eerste optreden.

En daar blijft het niet bij. 

Eurovisie Songfestival

Normaal is het zo dat kijkers tijdens de grote finale van het Eurovisie Songfestival pas mogen stemmen nadat alle acts hebben opgetreden. Maar dit jaar dat anders. Op zaterdag 11 mei 2024 opent de stemming al vlak voordat het eerste nummer ten gehore wordt gebracht. En dat kan best voordelig zijn.

Vaak proberen alle landen namelijk te voorkomen dat ze in de eerste helft moeten optreden, aangezien dan het risico bestaat dat hun act vergeten wordt. Dat zal dit jaar onmogelijk zijn. "Als je iets ziet dat je leuk vindt, zou je onmiddellijk moeten kunnen stemmen", aldus uitvoerend producent Ebba Adielsson in een statement. 

Big Five en gastland

Ook wacht er voor de Big Five en gastland Zweden een verandering. De acts van die landen zullen tijdens de halve finales al live moeten optreden op het grote podium. Hier hangt echter niets vanaf: Duitsland, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje blijven automatisch gekwalificeerd voor de grote finale. Het is dus enkel om de kansen wat eerlijker te maken.

Eurovisie Songfestival is op 7, 9 en 11 mei te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over