Overzicht

Dit zijn de acts in de eerste halve finale van het Songfestival

9 mei 2022 17:27 | muziek | Door Janine van Rooden

© EBU/Nathan Reinds

Dinsdagavond vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2022 plaats. Welke acts er naast S10 dan nog meer op het podium staan? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

De landen staan op volgorde van optreden tijdens de eerste halve finale.

1. Albanië

Voor Albanië treedt Ronela Hajati op met Sekret. Tijdens de repetities ontstond er ophef over haar act, omdat de organisatie de sensuele dansbewegingen niet bij een familieshow als het Songfestival vindt passen. De zangeres weigert iets aan te passen aan haar choreografie.

2. Letland

Citi Zēni gaat met Eat Your Salad het podium op voor Letland. De groep heeft voor hun nummer een beetje afgekeken bij Bruno Mars. Of het ook dezelfde hitpotentie heeft als een nummer van de Amerikaanse zanger wordt betwijfeld. Ze staan momenteel namelijk op plaats 25 van 40 bij de bookmakers.

3. Litouwen

Monika Liu moet het met Sentimentai gaan doen voor Litouwen. Bij de Litouwse voorselectie deden dit jaar maar liefst 36 artiesten mee die allemaal naar Turijn wilden. Monika is uiteindelijk de uitverkorene geworden.

4. Zwitserland

Marius Bear gaat hoge ogen proberen te gooien voor Zwitserland met Boys Do Cry. De zanger wil met zijn nummer de mensen - en dan vooral mannen - aanmoedigen om hun emoties te tonen en deze niet weg te stoppen.

5. Slovenië

LPS (Last Pizza Slice) gaat met Disko een gooi naar de winst doen voor Slovenië. Ze staan op dit moment bijna onderaan bij de bookmakers - op plaats 37 - maar dat mag de pret niet drukken voor de vijfkoppige popband.

6. Oekraïne

Voor Oekraïne treedt Kalush Orchestra op met Stefania. De verwachting is dat deze act veel punten gaat ontvangen als steunbetuiging vanwege de oorlog in Oekraïne. De groep wordt daarom al gezien als winnaar van dit Songfestival.

7. Bulgarije

Intelligent Music Project gaat met Intention het podium op voor Bulgarije. De band is een zogenaamde 'supergroep'. Dat houdt in dat alle leden al eens succesvol zijn geweest als soloartiest of in een andere groep. Of ze dat nu weer succes op gaat leveren moeten we nog maar afwachten.

8. Nederland

S10 gaat met De Diepte proberen om de winst voor Nederland binnen te slepen. De act zal erg intiem worden tussen het rock-optreden van Bulgarije en het uptempo folklore-lied van Moldavië door. Momenteel staat Nederland op een negende plaats bij de bookmakers en dat is een prima positie.

9. Moldavië

Zdob şi Zdub & Frații Advahov moeten het met Trenuleţul gaan doen voor Moldavië. Voor de groep is het de derde keer dat zij meedoen aan het Songfestival. In 2005 (zesde plaats) en 2011 (twaalfde plaats) deden ze namelijk ook al eens mee.

10. Portugal

MARO hoopt op succes voor Portugal met Saudade Saudade. Vlak voor de tweede repetitie begon kwam het team erachter dat één van de achtergrondzangeressen het coronavirus bij zich droeg. Ze ging snel in quarantaine, waardoor de rest van het team gelukkig negatief bleef en het optreden dinsdag live door kan gaan.

11. Kroatië

Voor Kroatië treedt Mia Dimšić op met Guilty Pleasure. De zangeres werd via een voorselectie door het overgrote deel van het Balkan-land gekozen om naar Turijn af te mogen reizen.

12. Denemarken

REDDI komt met The Show uit voor Denemarken. Deze groep werd speciaal voor het Songfestival opgericht en hoopt op succes in Turijn, maar of dat gaat lukken wordt betwijfeld. Denemarken staat namelijk nu op plek 34 bij de bookmakers.

13. Oostenrijk

LUM!X & Pia Maria gaan met Halo het podium op voor Oostenrijk. LUM!X is een bekende DJ met diverse hits op zijn naam. Speciaal voor het Songfestival sloeg hij de handen ineen met zangeres Pia Maria.

14. IJsland

Systur moet het met Með Hækkandi Sól gaan doen voor IJsland. De naam van de groep doet het al een beetje vermoeden: de drie zangeressen van Systur zijn zussen. 

15. Griekenland

Amanda Georgiadi Tenfjord gaat hoge ogen proberen te gooien voor Griekenland met Die Together. Deze act zou gezien de alternatieve sound wel eens een directe concurrent kunnen zijn van S10.

16. Noorwegen

Voor Noorwegen treedt Subwoolfer op met Give That Wolf a Banana. Dit is een typische 'gekke' Songfestival-act waarin gele wolven een TikTok-waardig dansje opvoeren. Leuk detail: niemand weet wie er onder de maskers zitten!

17. Armenië

Rosa Linn komt voor Armenië uit met Snap. De zangeres zou niets liever willen dan Armenië een keer de winst bezorgen. Dat is het land namelijk nog nooit eerder gelukt.

De eerste halve finale is op dinsdag 10 mei 2022 om 21:00 uur te zien bij NPO 1. Van al deze acts gaan er uiteindelijk tien door naar de grote finale op zaterdag 14 mei 2022.

Lees hier alles over

Meer over