Overzicht

Dit zijn de acts in de tweede halve finale van het Songfestival

11 mei 2022 16:38 | muziek | Door Janine van Rooden

© EBU/Nathan Reinds

Donderdagavond vindt de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Welke acts er dan op het podium staan? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

De landen staan op volgorde van optreden tijdens de tweede halve finale.

1. Finland

Voor Finland treedt The Rasmus op met Jezebel. Denk je deze Finse rockband ergens van te herkennen? Dat klopt! In 2003 had de groep namelijk een grote internationale hit te pakken met In The Shadows.

2. Israël

Michael Ben David gaat met I.M het podium op voor Israël. Dit nummer gaat over inclusiviteit en diversiteit en past dus perfect bij de uitstraling van het Songfestival. De bookmakers denken daar alleen anders over, want het nummer staat momenteel op plaats 31 van 40 in hun voorspelling.

3. Servië

Konstrakta moet het met In Corpore Sano gaan doen voor Servië. Dit is een typische 'gekke' Songfestival-act: Konstrakta wast op het podium haar handen in een teiltje... De reden hiervan? Haar nummer gaat over hydratatie en gezondheid.

4. Azerbeidzjan

Nadir Rüstəmli gaat met Fade to Black hoge ogen proberen te gooien voor Azerbeidzjan. Leuk feitje: vorig jaar deed Nadir mee met The Voice of Azerbeidzjan waar hij onder andere Arcade van Duncan Laurence zong.

5. Georgië

Voor Georgië treedt Circus Mircus op met Lock Me In. De act bestaat uit kleurrijke lichteffecten met circus-waardige types die instrumenten bespelen.

6. Malta

Emma Muscat gaat met I Am What I Am het podium op voor Malta. Bij het nationale Songfestival van Malta werd zij door de jury en de kijkers thuis verkozen tot de inzending van dit jaar.

7. San Marino

Achille Lauro gaat met Stripper een gooi naar de winst doen voor San Marino. De zanger is een waar multitalent; hij is namelijk ook nog eens songwriter, rapper, filmproducent, presentator, schrijver en creative director van een platenlabel. Aan de ervaring zal het dus niet liggen donderdag.

8. Australië

Sheldon Riley moet het met Not the Same gaan doen voor Australië. De act lijkt een beetje op The Masked Singer. Sheldon staat namelijk bijna het hele nummer met een soort masker van glitters op het podium. Vocaal is het nummer erg sterk en daarom staat het op dit moment op plaats 13 bij de bookmakers.

9. Cyprus

Andromache gaat met Ela succes proberen te behalen voor Cyprus. De zangeres is geboren in Duitsland en opgegroeid in Griekenland, maar komt nu dus uit voor Cyprus. Ze won The Voice of Griekenland en wil nu de rest van de wereld laten zien wat ze kan tijdens het Songfestival.

10. Ierland

Voor Ierland treedt Brooke op met That's Rich. Ierland is met zeven overwinningen de recordhouder, maar de laatste jaren kent het land geen grote successen. In de afgelopen zeven jaar werd maar één keer de finale gehaald. Brooke hoopt op een ommekeer.

11. Noord-Macedonië

Andrea gaat met Circles het podium op voor Noord-Macedonië. De zangeres is pas 22 jaar oud en staat nog aan het begin van haar carrière, die ze met het Songfestival gelijk op de internationale kaart kan zetten.

12. Estland

Stefan moet het met Hope gaan doen voor Estland. De zanger wilde ontzettend graag meedoen aan het liedjesfestijn. Sinds 2018 heeft hij wel vier keer geprobeerd om het land te overtuigen van zijn kunnen. En dat is nu gelukt!

13. Roemenië

WRS gaat met Llámame hoge ogen proberen te gooien voor Roemenië. Vorig jaar maakte de zanger via social media bekend wel oren te hebben naar een deelname aan het Songfestival. Nu mag hij de rest van de wereld laten zien wat hij in huis heeft.

14. Polen

Ochman gaat met River succes proberen te behalen voor Polen. Zanger Krystian is daar een ware hitmachine. Zijn act bestaat vooral uit veel heftige lichteffecten en schokkerige camerabeelden.

15. Montenegro

Voor Montenegro treedt Vladana op met Breathe. De zangeres is in thuisland Montenegro één van de grootste popartiesten. Het nummer is een ballad die af en toe emotionele pieken kent.

16. België

België betreedt het podium met Jérémie Makiese en zijn nummer Miss You. Een nummer met een James Bond-achtig intro en '90s/'00s invloeden, maar dan geproduceerd tot een lied dat helemaal past bij de tijd van nu. Leuk feitje: Jérémie is naast zanger ook nog eens voetbalkeeper!

17. Zweden

Cornelia Jakobs moet het met Hold Me Closer gaan doen voor Songfestival-gigant Zweden. De verwachting is dat deze act de finale haalt en daar hoog eindigt. Bij de bookmakers staat het land momenteel op plaats 4.

18. Tsjechië

We Are Domi gaat hoge ogen proberen te gooien voor Tsjechië met Lights Off. Bereid je voor op een futuristische sound, want de groep is een electropopband.

De tweede halve finale is op donderdag 12 mei 2022 om 21:00 uur te zien bij NPO 1. Van al deze acts gaan er uiteindelijk tien door naar de grote finale op zaterdag 14 mei 2022.

Lees hier alles over

Meer over